Moc myšlenky je ohromná, říkají Ctirad Hemelík a Jan Mühlfeit, osobnosti českého leadershipu - spolupráce na PR článku

05.05.2018 15:40

Hlava a vědomí. Neustále na ně spoléháme, ale nevěnujeme jim takovou péči, jakou si zaslouží. A pak se někdy stane, že udělají STOP. A přitom stačilo tak málo. Přinášíme vám druhou část našeho rozhovoru s leadery osobního rozvoje, ve kterém se zaměříme na to, jak bez újmy přežít nároky, které na nás klade práce a život.

Často zmiňujete pojem flow. Co to je a jak poznám, že ho zažívám?

Jan Mühlfeit: Být ve flow znamená, že na úkol máte potřebné schopnosti, naplno se soustředíte, bezpečně víte, že daný úkol zvládnete a vy se do něj tak ponoříte, že ztrácíte pojem o čase. Není tam ego, jen motivace zevnitř a vy máte jasnou představu o tom, co děláte a kam to má vést.

V současnosti se už málokdo dokáže plně soustředit na to, co dělá. A pokud o to opravdu stojí, musí to dělat vědomě a chce to sebeovládání. V čem je problém?

Jan Mühlfeit: Dlouhou dobu si lidé mysleli, že abychom mohli podávat optimální výkon, musí mozek pracovat na vysoké frekvenci. Což tak není. Abychom mohli podávat optimální výkon, tak jsou důležitá dvě čidla, která se musí vypnout ve frontálním kortexu. První je čidlo času – člověk přestává vnímat čas. Úplně se do toho děje a činnosti ponořuje. A druhé je čidlo interního kritika, kterému se říká amygdala. My jí na dětských kurzech říkáme opička, protože ta část mozku skáče z jedné věci na druhou a de facto nás rozptyluje. A moderní technologie – jako jsou např. chytré telefony jsou nejlepším krmivem pro opičku. To je důvod, proč se lidi nevydrží pořádně soustředit. A to je obrovská škoda. Pouze při plném soustředění totiž můžeme využít své talenty, jsme sami sebou a výrazně se posouváme.

Během meditací jsou tyto dvě věci jsou vypnuté a tím pádem mozek jede na velmi nízké frekvenci, které se říká Alfa – což je 8 – 12 Hertz, anebo pod tím ještě je Theta (4 – 8 Hertz). V těchto frekvencích se můžete snadněji dostat do podvědomí tím, že tam ukládáte nové informace, ale i zpětně si je z něj berete. Protože v podvědomí je nahrané všechno, co člověk prožije. Ale je tam i vše, co má geneticky dáno tj. zkušenosti z těch předchozích generací. Nervózní lidi si ale do podvědomí zkrátka sáhnout nemohou.

Mluvíte o ní rádi, vysvětlete mi, prosím, o čem je kvantová fyzika?

Jan Mühlfeit: Kvantová fyzika je o tom, že všechno je energie. Že člověk je energie. I myšlenka je energie. Dlouhou dobu se lidi dohadovali o tom, co je myšlenka. Dodneška to pořádně nevíme. Ono se to rodí někde v tom podvědomí. Myšlenek máme asi 60 tisíc za den. 90 % myšlenek se opakuje. A vy dáte té myšlence znaménko kladné, tak to je kladná emoce, cítíte se dobře, jste veselí. Záporná emoce – cítíte se špatně. Problém je ten, že většinou nám ta opička udělá emoční únos a vybírá negativní myšlenky. A opička se dá samozřejmě trénovat. A toto by měli lidé pochopit. Naši předkové se učili zkušeností. Nebyly žádné tomografy, EEG a takové. A v podstatě všechno, co se oni naučili, tak nám moderní věda dokumentuje, že to je skutečně pravda. Například, když člověk není schopen ovládat svoji mysl, když se nemůže soustředit, tak nemůže být nikdy ve flow, v tom optimálním výkonu. To nejde.

Seminář s Deepakem Choprou se blíží. Určitě na něm v rámci leadershipu zazní pojem synchronicit. Jak je může člověk uplatňovat i v byznysu?

Ctirad Hemelík: Já k tomu dám jeden příběh, který mám rád. Často ho vypráví můj kamarád Libor Wittassek: “Lev 23 hodin denně spí. 55 minut kouká, co by chytil a pět minut chytá“. Příběh je o tom, že není potřeba být pořád na lovu. Takže když se na to podívám jako byznysman nebo podnikatel, je to spíš o pozorování, jakým způsobem to probíhá. A být v těch dobrých okamžicích tam, kde mám být. Což se do nějaké míry dá pojmenovat synchronicita. Ale synchronicita se buď děje člověku nahodile, že si to ani neuvědomí, anebo člověk jede v nějakém tónu svého podnikání, že si synchronicity vyhledává. A já si myslím, že když si to člověk takhle nastaví, ušetří spoustu času a energie. Protože synchronicita nebo takzvané „náhody“ se nedějí nahodile.

Takzvané „náhody“ se nedějí nahodile

Ctirad Hemelík

Celý článek si přečtěte zde

 

Zpět

Kontakt

Monika Součková

+ 420 723 833 733

O mně

  • Monika Součková Monika Součková

    Chcete zkvalitnit svůj život? Rozvíjet se a růst? Začít psát novou, lepší a krásnější kapitolu svého života? Jste ve správný čas na správném místě. 

    Více o Monice zde

Newsletter/Vše se dozvíte jako první

Chci odebírat zajímavé novinky a články:

Monika Součková © 2016. Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode